Khan Academy'yi tanıyalım!


Eğitimi, dünyanın en uzak noktalarında bile ulaşılabilir kurma hedefiyle kurulan Khan Academy, bütün dünya çocuklarına aynı kalitede ve bedava bir eğitim sunmayı amaçlıyor. Akademinin Harvard ve MIT diplomalı kurucusu Salman Khan’ın hayali ise çocukların, zamanlarının yüzde yirmisinde videolar seyrederek konuları öğrendiği, geri kalan zamanda da robotlar inşa edip, resim çizip, müzik yaparak kendilerini geliştirdiği bir eğitim sistemi yaratmak.

Dünyanın en büyük ve en popüler online okulu olan Khan Academy’nin hikayesi, bir deha olarak da niteleye bileceğimiz Salman Khan’ın çok basit bir fikrine dayanıyor. Bangladeşli bir baba ve Hintli bir annenin çocuğu olarak New Orleans’ta dün yaya gelen Salman Khan, ünlü Massachusetts Institute of Technology’den (MIT) üç ayrı bölümden diploma aldıktan sonra Harvard’da yüksek lisans yaptı. Finans dünyasında başarılı bir analist olarak çalıştığı sırada, matematik derslerinde zorluk çeken yeğeni için küçük videolar hazırlamaya başlayan Khan, ailesinden ve arkadaşlarından gelen talepler üzerine videoları Youtube’da paylaşmanın daha kolay olacağını düşünerek bugün altı milyon kullanıcıya ulaşan akademinin de ilk adımlarını atmış oldu. Internet kullanıcılarının videolarına yaptığı pozitif yorumlardan sonra online derslere konsantre olmaya karar veren Salman Khan, işinden ayrılarak Khan Academy’yi kurmaya karar verdi . 2006’da kurulan ve bağışlarla finanse edilen Khan Academy’nin en büyük destekçilerinden Microsoft’un kurucusu Bill Gates, Salman Khan hakkında “Finans dünyasından gelen 160’lık bir IQ’yu eğitime kazandırdık. Karısı iyi gününde olmuş olacak ki Khan’ın işinden ayrılmasına izin vermiş” demişti.
Khan Academy’e en büyük desteği Microsoft’un kurucusu Bill Gates veriyor.
4300 konu, 300 milyon tık bağışçıların yardımları sayesinde, 2009’dan sonra konu ve alıştırmalarda oldukça geniş bir altyapı sunmaya başlayan Khan Academy, bugün aralarında matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, ticaret, astronomi ve bilgisayar biliminin de bulunduğu bir çok dalda, 4300 konu sunuyor. Videoları 300 milyon tık alanKhan Academy, emekleyerek başladığı yaşantısında, orta okul-lise seviyesine ek olarak 2011 yılında üniversite derslerine de başladı. Geliştirdikleri bir yazılım sayesinde, öğrencilere farklı alıştırmalar sunan Khan Academy, dünyanın bütün çocuklarına ulaşabilme adına, aralarında Türkçe’nin de bulunduğu, yirminin üzerinde dilde faaliyet gösteriyor. Bill Gates ve Google gibi büyük isimlerin bağışları ve bir çok önemli profesörün değerli katkıları sayesinde Khan Academy bugün kendine çok daha büyük hedefler koyarak ilerliyor. Bütün dünya çocuklarına ulaşabilmek amacıyla internetin dışında, eğitim paketleri hazırlayarak bunları Güney Amerika, Afrika ve Asya ülkelerinde kırsal alandaki köylere ve kasabalara dağıttıklarını anlatan Khan, metotlarının okullarda denenmesi için de Amerika’da yaz kamplarına başlayacaklarını söylüyor. Hayalinin “farklı bir okul” olduğunu ve eğitim sisteminde çığır açmayı hedeflediğini anlatan Salman Khan, eğitimin temel haklardan biri olduğunu ve amacının sosyal statü, din, ırk, yaş gözetmeksizin herkese kaliteli ve bedava bir eğitim vermek olduğunu belirtiyor. 
Khan Academy, alışılagelen eğitim sistemini değiştirip geliştirmeyi ve özgürleştirmeyi hedefleyen; kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Amacımız, isteyen herkesin, istediği an, istediği yerde dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim alabilmesini sağlamaktır.
Khan Academy web sitesinin tüm içeriği herkese açıktır: Öğrenci, öğretmen, işadamı, evhanımı ya da dünyamızı ziyaret eden meraklı bir uzaylı... Kim olursanız olun, Khan Academy'deki öğrenim içerikleri ve kaynaklarına hiçbir bedel ödemeden ulaşabilirsiniz. Khan Academy'nin amacı eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmektir.
Khan Academy'nin sunduğu kişiye özel öğrenim içerikleri ile kendinizi geliştirebilir, ders çalışabilir, sınava hazırlanabilir, çocuğunuza öğretebilir, ya da öğretmenseniz Khan Academy'yi sınıfınızda kullanabilirsiniz. Khan Academy hem öğrenciler için bireysel öğrenim kaynağı hem de öğretmenler için sınıflarında, ya da veliler için evlerinde kullanabilecekleri bir eğitim aracıdır.
http://www.netgazetesi.net/khan-academy-nedir.html
http://khanacademy.org.tr/about.asp?ID=1

0 yorum:

Yorum Gönder