Pinterest'in Derste Kullanımına Yönelik Örnek Senaryo



Pinterest'in Coğrafya Dersinde Kullanımına Yönelik Örnek Senaryo

Pinterest diğer resim paylaşım sitelerinden birçok yönden ayrılmaktadır. Bireylerin ilgi alanlarına yönelik panolar oluşturabilmesine ve paylaşabilmesine olanak tanımaktadır. Üstelik bahsedilen işlemleri herkesin yapabileceği kadar basit ve kullanışlı bir yapıya sahiptir. Genel anlamda bütün branşlardaki öğretmen ve her sınıf seviyesindeki öğrenci Pinterest'i kullanarak eğitim sürecini yönlendirebilir. Özellikle görselliğe dayanan derslerde bu sosyal ağın kullanılması etkili olabilir. Pinterest eğitimde kullanıldığında; öğrenciler kişisel pano oluşturma deneyimini yaşayabilecek, dijital okuryazarlıkları artacak ve arama ve bir araya getirme becerileri gelişecektir. Ayrıca oluşturdukları panoları birbirleriyle paylaşabilecek ve birbirlerinin öğrenmelerini destekleyebileceklerdir. Öğretmenler ise buldukları ve yaptıkları eğitim içeriklerini bu ortamda meslektaşları ve öğrencileri ile paylaşabilecek; derslerine yönelik görsel içerikleri bir araya getirmekte zorlanmayacaklardır. Ayrıca internet ortamında gördükleri yararlı içerikleri anında bir araya getirebilecek ve bunun için ek bir çalışma yapmalarına gerek kalmayacaktır. Sınıf ortamında yapılabilecek etkinliklerden olan beyin fırtınası etkinliği Pinterest'te resimli bir soruyla başlatılabilir. Ayrıca değerlendirme amaçlı öğrencilerden e-portfolyo ve koleksiyonlar oluşturmaları istenebilir.

Coğrafya dersinde öğrencilere Pinterest ile ilgili olarak bilgi verilir. Ne için kullanıldığı, nasıl kayıt olunduğu ve derste ne amaçla kullanıldığı öğrencilere anlatılır. Öğretmen sınıfta bu işlemleri aşamalı olarak gösterir ve öğrencilerden de yapmalarını ister. Öğrenciler Pinterest'de hesaplarını ve ilk panolarını oluştururlar ve birbirlerini Pinterest'de takip ederler.

Öğretmen Pinterest'de çeşitli ülkelerin isimlerinin ve bayraklarının yer aldığı bir resim paylaşır. Öğrencilerden burada belirtilen ülkelerden birini seçmeleri resmin açıklama kısmına yazılarak istenir. Her öğrenci seçmiş olduğu ülkenin adını resmin altına yorum olarak yazar. Öğretmen öğrencilerden her bir ülke için araştırma yapmalarını ister. Buna göre her öğrenci seçtiği ülkenin coğrafi özelliklerini, kültürel özelliklerini, genel özelliklerini, önemli şehirlerini ve söz konusu ülkeden manzaraların yer aldığı beş pano oluşturur. 


Öğretmen her bir ülkeyi nasıl araştıracaklarını içeren panoları öğrencilerle paylaşır ve yorumlamalar yoluyla öğrencilerin görüş ve önerilerini alır. Aşağıdaki gibi bir örnek paylaşılabilir.









Öğrencilerden ülkeleri araştırırken web sitelerini ziyaret etmeleri ve ilgili içeriklerin yer aldığı web sitesinin linkini Pinterest'de kullanmaları ve uygun gördükleri resimleri ilgili panoya iğnelemeleri istenir. Aşağıda görüldüğü gibi İtalya ile ilgili bilgilerin yer aldığı wikipedia sayfası Pinterest'de kullanılmış ve ilgili bayrak resmi İtalya'nın genel özellikleri panosuna pinlenmiştir. 





Öğrencilerden Pinterest'de de arama yapmaları ve uygun gördükleri resimleri ilgili panoya pinlemeleri istenir. Aşağıda İtalya ile ilgili olarak bir arama yapılmıştır.



Öğrencilerden kendilerinin görsel içerik oluşturmaları ve Pinterest'e yüklemeleri istenir. Örneğin aşağıda görüldüğü gibi bir görselin öğrenciler tarafından oluşturulup ilgili panoya yüklemeleri istenebilir.


Öğrenciler tarama yaptıkları sırada Pinterest'de gördükleri konularıyla ilgili ve yararlı içeriklerin bulunduğu panoları takip ederler. Her bir öğrenci diğer öğrencilerin hazırlamış olduğu resimlere yorum yapar ve facebook.com'da paylaşır. Ayrıca eklediği resimler en çok beğeni alan öğrenci ödüllendirilir.
Bu öğrenme süreci sonunda öğrencilerin öğrenme sürecine aktif katılımının sağlanmasıyla beraber öğrencilerin ülkeler hakkında görsel okuryazarlıkları ve bilgileri gelişecek, öğrenciler ülkelerin dünyadaki konumları ve genel özellikleri hakkında bilgi sahibi olacaktır. Ayrıca bir ülkeyi farklı açılardan incelemeyi öğrenecek; araştırma ve bir araya getirme becerilerini geliştireceklerdir; sosyal ortamda gerçekleşen ve görsel ağırlıklı bir öğrenme deneyimi yaşayacaklardır.
Pinterest adresinde belirtilen senaryonun bir uygulaması bulunmaktadır. 

0 yorum:

Yorum Gönder